vrijdag 29 juli 2022

Schatgids voor Codiponte 9 / 29 juli 2022

SCHATTEN IN CODIPONTE (in alfabetische volgorde)

AULELLA

De rivier de Aulella ontspringt op de grens van de provincies Massa Carrara en Lucca en stroomt in de stad Aulla uit in de rivier de Magra.

 

BORGO

De borgo is het middeleeuwse deel van het dorp Codiponte.


            
        

 



BRUG

Naar alle waarschijnlijkheid verbond deze brug al in de tijd van de Romeinen het dorp met een Romeins fort aan de overzijde van de Aulella.






CASA BICAUDATA

Aan het kleine pleintje op de Rocca di Codiponte bevindt zich het pand waarvan ik sinds voorjaar 2022 de rechtmatige eigenares ben. Casa Bicaudata heb ik het huis genoemd. Huis van de twee-staartige meermin.In de toekomst hoop ik hier onderdak te bieden aan ‘pelgrims’. Aan mensen – vooral aan Verlaat Verdriet-ers - die op hun tijd, op hun eigen wijze en met hun eigen mogelijkheden aandacht willen geven aan hun levenservaringen. Aan hun levensverhaal. ‘Casa Bicaudata - Centro Biografico’. 

 




CASTELLO

Van het vroeg-middeleeuwse Castello (ook: Rocca di Codiponte) is nog slechts een ruïne over. Ooit domineerde, en controleerde, deze burcht de doorgang van de oude pelgrims- en handelsroutes die samenkwamen in Codiponte. In de 14e en de 15e eeuw kreeg de burcht de vorm van een palazzo. In het westelijke deel zijn nog een portaal met een architraaf (het onderste dragende deel in een hoofdgestel) overgebleven. In de architraaf twee Tempelierstekens: een Levensbloem en een burcht (mogelijk Jeruzalem).


 

      

 

 



KLOOSTER

Het klooster van Codiponte is een klooster van de Clarissen uit de 12e eeuw. Een orde die is gesticht door Clara van Asisi (1194-1253). De orde van Clarissen is gericht op afzondering van de wereld, armoede, boetedoening en contemplatie. De nonnen hielden zich daarnaast bezig met handenarbeid en gebed.De ruïne van dit klooster bevindt zich op de top van de tegenoverliggende heuvel van het Castello Santa Maria del Castello. De ruïne is nu privé-eigendom en alleen op afspraak te bezoeken. Langs het pad naar boven naar het klooster bevinden zich afbeeldingen van de  Kruiswegstaties.


LA CONCIA 
La Concia heeft een lange geschiedenis. Al in de vroegste middeleeuwen is er sprake van de Casa Torre. Zowel vanuit de Casa Torre aan de ene kant van de rivier de Aulella als vanuit Castello Codiponte aan de andere kant werd de tolheffing op de brug van Codiponte gecontroleerd.

De Casa Torre heeft in de loop van de eeuwen verschillende functies gehad, die allemaal hun sporen hebben achtergelaten in het huidige La Concia. Het oorspronkelijke huis, de Casa Torre, werd versterkt en uitgebreid, onder andere met een toegangspoort. Langzaam, maar zeker, veranderde het toenmalige versterkte huis in een feodale boerderij die lang heeft stand gehouden.

Vanaf de 11e eeuw ontwikkelde zich in de regio de zijdeteelt. Ook Casa Torre werd een plek waar zijdeteelt (Conceria) plaatsvond. Vandaar de naam La Concia. Op het terrein van de Concia bevinden zich nog twee Moerbeibomen die herinneren aan deze zijdeteelt.

Vanaf de 13e eeuw heeft deze plek een olijfperserij gehad. 

Eeuwen later heeft de Concia ook gefunctioneerd als kraamkamer. Nog altijd wonen er in Codiponte mensen die in deze kraamkamer zijn geboren.

Op het terrein van de Concia vind je veel symbolen, zoals bijvoorbeeld:

ü  Het Mariabeeld op de binnenplaats;

ü  Een kleine grot met de natuurlijke waterbron ‘die er altijd is geweest’;

ü  De kraamkamer;

ü  Moerbeibomen;

ü  Cypressen;

ü  Lavendel;

ü  Rozemarijn;

ü  Druiven



 

   

 



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kasteelvrouw in Italië

  Kasteelvrouw 'Je bent dus nu een kasteelvrouw' zegt Maartje met een smakelijk lachje. We staan op 'ons' pleintje in Codipo...