De keuken van de Lunigiana is de keuken van de Toscane. Per slot van rekening is de Lunigiana het Noordwestelijke deel van de Toscane. Maar dan wel een gebied met een heel eigen karakter. De Lunigiana wordt namelijk begrensd door de Apennijnen, de Apuaanse Alpen en de Ligurische Zee. Zoals elke streek in Italië heeft ook de Lunigiana z’n eigen(aardige) keuken. De Lunigiana is vooral beroemd om zijn paddenstoelen (met name eekhoortjesbrood) en z’n kastanjes. Een paar voorbeelden, en een recept, deel ik graag met je.
Cucina povera (armeluis keuken)
Ingrediënten uit de omgeving kastanjes, uien, verschillende soorten groenten, kazen, paddenstoelen.
- Torte verde
- Testaroli
- Sgabei
De scabei en de gefrituurde courgettebloemen van Davide wil je echt niet missen!
- Focacette (focaccia)
- Lasagne bastarde di Lunigiana
- Pattone (een soort dun brood van kastanjemeel)
- Kastanjes
- Funghi Porcini (eekhoorntjesbrood)
- Ribollita (groentesoep met brood)
- Amor alla crema
De weg van liefde
Lees meer over de biografische retreat in Codiponte: De weg van liefde
Amor alla crema
De weg van liefde kan in Italië niet zonder lekker eten.
Lekker eten in Italië gaat niet zonder toetje. Vooral niet als dat toetje zoet is.
Speciaal door mij gevonden voor De weg van liefde ‘Amor alla crema’ – ‘Romige liefde’. Uit de Lunigiana. Genieten van dit toetje in Italië verdient vanzelfsprekend de voorkeur. Maar zelf maken en thuis genieten kan natuurlijk ook.
Ik geef je graag het recept voor vijftien liefdes door, zodat je thuis (alvast) kennis kunt maken met deze romige liefde. (Het recept voor echte Amor is geheim, dit is slechts een indicatie.)
Tip: Zoals met alle liefde: simpel, maar heeft wel aandacht en toewijding nodig.
Ingrediënten voor ongeveer vijftien liefdes:
twee eierdooiers
100 gram suiker
100 gram boter (in kleine stukjes)
35 gram bloem
280 ml melk
stukje citroenschil, fijngesneden
glaasje cognac of rum (naar smaak)
4 druppels geconcentreerde vanille
Amaretti (kleine koekjes, fijngemaakt)
wafels (bijvoorbeeld frou frou)
- Doe de eierdooiers in een kom.
- Klop ze los met de suiker.
- Voeg de bloem toe.
- Giet de melk erbij tot het mengsel enigszins homogeen is.
- Voeg fijngesneden citroenschil toe.
- Voeg de vanille toe.
- Kook vervolgens op laag vuur.
- Laat de room iets indikken door met een pollepel te roeren.
- Zet het vuur uit.
- Voeg de stukjes boter toe.
- Voeg de cognac of rum toe.
- Mix tot je een dikke pasta hebt.
- Zet ongeveer een uur in de koelkast (dek af met vershoudfolie om een vel op de room te voorkomen.
- Neem de room, vul de wafels (met een spuitzak).
- Wentel de vier hoeken van de koekjes door de fijngemaakte amaretti.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten