zondag 30 januari 2022

Emo's labyrinth


'We achten het onmogelijk dat proost Emo zijn tocht van Wittewierum (Frisia) naar Rome, en terug naar Wittewierum (november 1211 - juli 1212) te voet heeft afgelegd.'
Op 25 januari 2022 spreek ik Ynskje Penning, schrijfster van de historische thriller Emo's labyrinth.

Pelgrimstocht

Gedreven door zijn rechtvaardigheidsgevoel, en vertrouwend op God's leiding, aanvaardt de godsvruchtige - in veel opzichten gekwelde - mens Emo in klein gezelschap zijn verre en gevaarlijke pelgrimstocht naar de Paus in Rome. Onder deels barre, winterse omstandigheden legt hij tweeduizend kilometer af door Frankrijk en Italië (Via Franciscena), en tweeduizend kilometer terug door Duitsland. 

Reconstructie

In samenwerking met de Groningse mediavist/hoogleraar Dick de Boer reconstrueerde Ynskje Penning de reis die Emo heeft ondernomen, door zelf deze reis te maken. 
Gebaseerd op tal van geschriften, documenten en dagboeken, en hun eigen ervaringen met deze reis, hebben Penning en De Boer onafhankelijk van elkaar twee boeken uitgebracht. De beide boeken zijn apart van elkaar te lezen en te bekijken, maar vormen tegelijkertijd een mooie en bijzondere aanvulling op elkaar.  

Boeken en meer

Emo's labyrinth - Spannende historische thriller van de hand van Ynskje Penning. 

Emo's reisReisgids voor pelgrims van de hand van prof. dr. Dick de Boer. Voorzien van tal van teksten en illustraties, waarin verleden en heden samenvloeien. 

Emo's labyrinth

In Emo's labyrinth herken je het labyrinth in het buitenportaal van de kathedraal in Lucca. Een zogenaamd vinger-labyrinth, dat bezoekers aan de kerk uitnodigt met de vinger het labyrinth te volgen, opdat je als bezoeker aandachtig de kathedraal binnen kunt treden. 


Lees ook de blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kasteelvrouw in Italië

  Kasteelvrouw 'Je bent dus nu een kasteelvrouw' zegt Maartje met een smakelijk lachje. We staan op 'ons' pleintje in Codipo...