maandag 28 februari 2022

Waarom in Codiponte?



Waarom in Codiponte? wordt me regelmatig gevraagd door geïnteresseerden in de schrijf-retreat De weg van liefde

Ik vertel je graag hoe De weg van liefde als vanzelf ontstond tijdens en na mijn allereerste verblijf in de B & B van Maartje Schonefeld en Davide Donati: La Concia in Codiponte. 

De magie van Codiponte

Codiponte is een klein dorp (± 250 inwoners) in de gemeente Casola in Lunigiana (± 1000 inwoners). Casola in Lunigiana ligt in de provincie Massa en Carrara (marmergroeven!). Het dorp Codiponte ligt in de vallei van de rivier de Aulella, in de schaduw van de Apuaanse Alpen. Op dertig kilometer afstand, over de Apuanen, vind je de Middellandse Zee.
De Luniagana vormt het meest Noordwestelijke deel van Toscane.

Al sinds prehistorische tijden is Codiponte een veilige oversteekplaats voor reizigers - pelgrims, kruisridders (Tempeliers) handelaren, soldaten. Een veilige plek tussen de ruige en gevaarlijke Apennijnen, de Apuaanse Alpen, en van en naar de Garfagnana. 



Middeleeuws en eerder 

Codiponte telt een aantal middeleeuwse gebouwen. Twee daarvan zijn nog in staat van ruïne: het castello en het klooster, dat oorspronkelijk een klooster van de orde van de Clarissen is geweest. Van deze twee ruïnes staat het castello op de nominatie om in de nabije toekomst gerestaureerd te worden. 

Twee middeleeuwse bouwwerken zijn recent gerestaureerd: de vroeg-middeleeuwse brug en Casa Torre. Casa Torre - een oorspronkelijk vroeg-middeleeuwse bewaking- en woontoren is eigenhandig gerestaureerd door Davide en Maartje.  

Aan een buitenmuur van het (overigens gesloten) kleine museum in Casola vind je een deel van een prehistorisch menhir, die een aantal jaren geleden is gevonden in de gemeente Casola. 



Nieuwe bestemming

Aan de voet van het castello, op de Rocca, vind je een verzameling van oorsprong middeleeuwse panden rond een pleintje. Eén van deze panden is het pand dat ik heb aangekocht. Het pand dat nu Casa Bicaudata heet. 

Binnen afzienbare tijd gaan ook deze panden gerestaureerd worden, zodat ze hun nieuwe bestemming kunnen gaan krijgen.  







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kasteelvrouw in Italië

  Kasteelvrouw 'Je bent dus nu een kasteelvrouw' zegt Maartje met een smakelijk lachje. We staan op 'ons' pleintje in Codipo...